Burgers nog terughoudend in melden van drugslabs

Drugsproductie met bijbehorende drugsafvallozingen en -dumpingen zijn al lang niet meer een aangelegenheid van de zuidelijke provincies. Ook in andere delen van het land worden steeds vaker drugslabs aangetroffen. Naast drugslabs, is de productie van hennep al veel langer een wijdverspreid fenomeen in Nederland. Met alle gevolgen van dien zoals overlast voor mens en milieu. Daarnaast brengen drugsproductielocaties gevaren met zich mee.

Alle reden voor burgers om alert te zijn op signalen van drugslabs en hennepkwekerijen bij hen in de buurt. Waar het herkennen van signalen al een uitdaging is, gaat het melden daarvan bij betrokken instanties een forse stap verder.


Download het onderzoeksrapport

Download de factsheet

Of burgers hiertoe bereid zijn, is onderzoek gedaan onder de burgers van Zaanstad. Wat blijkt? Bijna een kwart van de respondenten gaf aan weleens weet of een vermoeden te hebben gehad van een drugsproductielocatie, maar bijna driekwart daarvan heeft dat niet gemeld. ‘Mensen voelen zich niet zeker genoeg van hun zaak – hebben geen of onvoldoende bewijs – en zijn dan terughoudend om melding te doen’, aldus Shanna Mehlbaum, die het onderzoek uitvoerde. Om de meldingsbereidheid van drugsproductielocaties is media 2020 de campagne NH Drugs Alert gestart.

Ander nieuws

- Criminelen zijn niet bang voor de politie als buurman - Eigenaren crystalmethlab vertrouwden bekende - Grootste Nederlandse cocainewasserij ooit aangetroffen in Drents Nijeveen - Drugspand aan Amperestraat op last van burgemeester een half jaar dicht - Twee woningen in Zaandam gaan op slot - Drie keer zoveel crystal meth-labs opgerold - Boerderij Drempt vol gif na vondst chrystal meth-lab, mogelijk miljoenen opruimkosten: ‘Dit kan gierend uit de klauwen lopen’ - Vondst van drugsafval in Halfweg leidt naar hennepkwekerij in Haarlem - 'Noord-Hollandse vissers betrokken bij opgerold harddrugslab in Heiloo' - Harddrugsproductie is hot in Noord-Holland met havens, Schiphol, Amsterdam en buitengebieden - XTC-campagne officieren van justitie valt in de prijzen - Velsense burgemeester Frank Dales: 'Ontmanteling van drugslab aan Industriestraat IJmuiden aardig succes bij bestrijding harddrugshandel' - Chemisch drugsafval gedumpt in de Zeevang - Politie ontdekt drugslab met 600.000 xtc-pillen in Westzaan - Provincie betaalt mee aan opruimen drugsafval - In beslag genomen drugs met straatwaarde van 8,5 miljoen euro getransporteerd vanaf politiedepot Haarlemse Waarderpolder - Miauw miauw drugslab opgerold in IJmuiden na anonieme tip - Een vat met 250 liter aceton aangetroffen in schuur in Callantsoog - Burgers nog terughoudend in melden van drugslabs - Drugslab op erf van Johan Timmermans - Dankzij een anonieme melding een drugslab opgerold in Berkhout - Drugslaboratoria ontmanteld in Akersloot en Heiloo - Een drugslab ontmanteld in Anna Paulowna